lillafavoriten

Chokladbiskvier 22 december 2011

Publicerad 2011-12-22 09:31:40 i Allmänt

För mig är denna lilla delikatess ett måste till jul. Och det är bara då jag gör dem. I år blev det receptet från Vår kokbok.

Bottnar:
300 g mandelmassa
1 äggvita

Riv mandelmassan och blanda den med äggvitan till en smidig smet.
Rulla med blöt hand till önskad storlek och platta till. Grädda i ugnen 10-12 minuter. 175-200 grader.

Fyllning:
100 g smör
1 1/2 dl florsocker
1 äggula
2 tsk vaniljsocker
2 tsk kakao

Rör ihop till en jämn kräm. Jag spritsar ut krämen på kall kaka, men det går även bra att ta en kniv och breda ut med. Låt stå i frysen minst en timme.

Glasyr:
125 g choklad
Doppa eller pensla kakorna hastigt.
Vrid kakan lite så överflödig choklad kan rinna av. Ställ kakorna kallt.

Tips:
Späd chokladen med lite neutral olja så blir inte glasyren så tjock.

Kram!
/Lena

Ätbara presenter. Saffranskladdkaka.

Publicerad 2011-12-20 20:26:22 i Allmänt

Idag kom en av mina närmsta vänner på besök. Med sig hade hon årets julklapp. Vi byter bara ätbara julkappar, och i år hade hon bakat en helt ljuvlig saffranskladdkaka och DESSUTOM gjort kartongen själv. En jättesöt ängel och ett litet hjärta av hoprullade pappersremsor prydde kartongens ovansida.

Ja, vad kan man säga...
Jag blir så glad! Tänk att hon har suttit och pysslat ihop en kartong bara till mig.
Det är vänskap det.

:)

Nu ska jag grava laxen så den blir klar lagom till julafton...


/Lena

Tomteskums-fudge 19 December 2011

Publicerad 2011-12-19 15:11:12 i Allmänt

Jag hittade detta recept hos en av mina favoritbloggare. Hon är superduktig på att ta vackra vilsamma bilder, och det intresserar mig mycket.
Lätt som en plätt, och riktigt smaskigt!

(Börja med att klä en ugnsfast form med plastfolie ca 18•24 cm)

Tomteskums-fudge
10 skumtomtar klippta i bitar
2 dl socker
1 dl grädde
50 g smör

Koka upp under omrörning tills det är en slät massa.
Tillsätt sedan 100 g vit finhackad choklad och rör tills de blir en tjock fin smet. Häll upp i formen och låt den kallna och stelna innan den skärs i bitar. Förvara i kyl.

:)
/Lena

Arrakbollar 18 December 2011

Publicerad 2011-12-18 14:27:21 i Allmänt

Härliga arrak-bollar!
En stor sats som ger ungefär 120 st.
Absolut inga problem om man har en hushållsassistent, men det funkar även bra med en elvisp.

Jessicas myrstackar.
4 ägg
4 dl socker
Vispa poröst

Tillsätt:
1 1/2 dl vatten
Sikta i:
2 1/2 tsk bakpulver
5 1/2 dl vetemjöl

Ströa och bröa en form, typ till en tårtbotten.
Grädda på 200 grader tills kakan är klar. Den blir ganska mörk.

Låt kakan svalna, smula den sedan i en stor bunke. Blanda Sedan i 300 gram tärnat rumsvarmt smör, 6 msk kakao och en flaska arrakpunsh.
Kör i assistent eller med elvisp tills smeten är väl blandad.

Rulla till bollar och rulla i mörkt chokladströssel!

Det går åt ganska mycket strössel till detta. Jag brukar köpa Dr Oetkers förpackning på 100 gram, och då köper jag 4 stycken.

Lycka till i julbaket! :)
Och lämna gärna ett avtryck. :)

/Lena

Knäck. :)

Publicerad 2011-12-17 16:09:27 i Allmänt

3 dl grädde
3 dl socker
3 dl sirap

Koka tills kulprovet går att forma till en boll.
Extremt varmt! Detta är inget julgodis man gör med barnens närvaro.


Blev ganska nostalgisk när jag hittade knäckformar från min farmor.
Det är de som är närmast på bilden.
Små fina formar i gult, grönt, orange, blått och rött. Idag är de betydligt större och själva papperet som formen görs av är mjukare.

Glad fjärde advent önskar jag.
Och farmor Elsa. ;)


/L

Julmys.

Publicerad 2011-12-14 13:26:54 i Allmänt

Man kan inte bara baka när julen närmar sig. Jag har tagit tag i årliga julstädet, och med det kom julgranen fram. Tänkte ge ett julklappstips.
Jag har gjort julgranskulor till alla i min familj, plus deras familjer. Den ide'n fick jag för massor av år sen när jag kikade på "våra bästa år". Där hade alla sin egna fina julgranskula.
Ni får kika på min mans röda vackra, vi tjejer i familjen har frost-vita. Alla är av glas, så dem hänger högt upp i granen... :)

Kram
/Lena

...del 5... Lussebullar.

Publicerad 2011-12-12 15:09:28 i Allmänt

Idag har jag bakat lussebullar. Det är ju dagen D imorgon. :)
Jag använder ett vanligt bulldegs-recept men tillsätter såklart saffran men även ett ägg. (ett ägg på 5 dl mjölk.)

Jag gör oftast snurror, men nu när jag har småbarn så blev det även en plåt med traditionella lussekatter. Jag tycker om att bevara traditioner. :)

...del 4...

Publicerad 2011-12-06 09:18:25 i Allmänt

Ännu en omgång av Fasters mums-mums... :)

...del 3...

Publicerad 2011-12-05 15:30:11 i Allmänt

Ischoklad! :) (ca 35 st)
200 g choklad
50 g kokosfett

Smält ihop, smaksätt med valfri smak.
Några av mina favoriter:
Pepparmint
Kardemumma
Rivet apelsinskal
Krossade polkagrisar

Enjoy! :)
/L

...del 2...

Publicerad 2011-12-03 10:28:33 i Allmänt

Mormor Marys chokladbröd

200 g rumsvarmt smör
1 ägg
2 1/2 dl socker
2 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
6 dl mjöl

Vispa smör och socker med elvisp.
Tillsätt ägget och de torra ingridienserna. Knåda ihop en smidig deg. Rulla till fingertjocka längder och lägg tre stycken/plåt.
Tryck till dem lite med fingret så de blir lite platta. Pensla med ägg och strö över pärlsocker.

Grädda i 225 grader i ca 10 minuter.

Mmmm!

3 december 2011 Del 1

Publicerad 2011-12-03 08:18:14 i Allmänt

Så var första sorten klar...
Det blev en repris på saffransskorporna, för det sa bara "poff" så var de slut... :)

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela