lillafavoriten

26 november 2011

Publicerad 2011-11-27 07:24:38 i Allmänt

I mitt tycke, de absolut godaste pepparkakor som finns.
Denna deg räcker till ungefär 200 pepparkakor, och det tar en dag att göra sig av med degen...
Men vem säger nej till en hel dag med pepparkaksdoft i huset...? :)

Farmors pepparkakor
400 g smör smältes
4 dl socker
13 dl vetemjöl
2 dl sirap
3 dl vispad grädde
3 msk ingefära
3 msk kanel
3 msk nejlikor
1 struken tsk kryddpeppar
2 tsk kardemumma
60 g bikarbonat

Rör strösocker, smör och kryddor.
Blanda i sirap, mjöl och grädden.

Degen blir ganska lös. Tillsätt inte mer mjöl, utan ställ den i kylen och låt den vila ett dygn. Då är degen lagom!
Rulla små bollar, en dryg tsk/boll.
Lägg på plåt och grädda i 100 grader i 60 minuter.

Jag lovar, dessa kakor är värda varenda minut i ugnen!
Eller?! :)

Jag kommer att skänka några påsar med dessa goda pepprisar till ridklubbens försäljning på skyltsöndagen imorgon, så skynda fynda!! :)

Lycka till!

24 november 2011

Publicerad 2011-11-25 08:25:10 i Allmänt

Doften av saffran sprider sig i huset...
Det är helt ljuvligt!
Har faktiskt inte hunnit med att julbaka någonting, men detta recept på saffransskorpor är snabbt, enkelt och vansinnigt gott! :)

Saffransskorpor
100 g smör
1 g saffran
2 ägg
5 dl vetemjöl
1 1/2 dl socker
1 1/2 tsk bakpulver
1 1/2 dl sötmandel

Smält smöret och tillsätt saffranet.
Häll över i en bunke och tillsätt äggen.

Rör ihop de torra ingredienserna med mandel och blanda ner det i smör och ägg.

Baka ut tre stycken längder och lägg på en plåt. Strö över lite råsocker.
Grädda i 25 minuter.

Ta ut skorporna och sänk temperaturen på ugnen till 125 grader.
Skär skorporna i centimetertjocka skivor och ställ dem i ugnen 15 minuter till.

Efter dessa minuterna gått så brukar jag stänga ugnen och låta skorporna stå kvar tills den kallnat helt.

Ett måste till första advent! :)

Lycka till! :)
/Lena

19 november 2011

Publicerad 2011-11-19 21:22:46 i Allmänt

William fyller 5 år och hans mamma ville ha lite tårt-assistans. :) beställningen var en spindelmannen-tårta, men jag hade ingen röd marsipan och fick göra en variant som jag själv tycker blev väldigt fräsig!

Vad tycker Ni? :)
/L

17 November 2011

Publicerad 2011-11-17 11:06:59 i Allmänt

I veckan har barnens dagisfröknar fått sig lite gofika till sitt kaffe. :)
Som jag förövrigt undrar när dom hinner dricka...
Jag är så tacksam att jag kan lämna mina barn varje dag och sen
veta att dem har det bra!

Jag vet faktiskt att några av fröknarna brukar kika in på min sida ibland...
så om vi har tur kanske vi kan få omdömen av dem bland kommentarerna. :)

Detta är återigen cake-balls, fast denna gången med Oreos.


Cake-Balls
1 pkt Oreos
1 pkt philadelfiaost

200 g choklad

Gör så här:
Mixa kakorna i matberedare till fina smulor.
Blanda i osten. Rulla till små bollar. (Lite kladdigt.)

Ställ in i kylen 30 minuter.

Smält chokladen över vattenbad och doppa sen snabbt bollarna i chokladen.
Låt stelna, och förvara sedan svalt.



Ha det gott!
/Lena

3 November 2011

Publicerad 2011-11-03 20:19:44 i Allmänt

Häromdagen bakade jag ett bröd till en vän.
Det är en filmjölkslimpa som man bakar i långpanna utan att jäsa
innan. Blanda ihop, bred ut i långpanna, grädda och den är klar!
Håll i hatten, en kopp varm choklad eller en kopp kaffe till denna är
helt rätt såhär på hösten.
Minns att mamma bakade denna när vi var små, och receptet kom
från grannen som heter Annika. Hon är också en riktigt bak-mamma
så hon får en extra varm hälsning idag. :)

Annikas filmjölkslimpa:
1 liter filmjölk (rumsvarm)
4 dl sirap
1/2 påse brödkryddor
1 kg rågsikt
6 tsk bikarbonat
Russin om man vill

Rör ihop smeten pch bred ut i bakplåtpappersklädd långpanna.
Grädda i 175 grader i ca 35-40 minuter.
Den ska vara mörk och det ska inte fastna nåt på en sticka.

Perfekta presenten! :)



Detta är en vintersallad som man serverar varm till en god vaniljglass.
Det är blandannat mandel, hasselnötter, vanilj, fikon, stjärnanis,
kardemumma och en massa annat gott... :)




Idag har jag och Rebecka bakat faster Ellas recept på kokosrutor,
eller mums-mums som de också kallas ibland.
Har inte bakat dessa sedan jag skaffade min KitchenAid, men OM
man har någon slags bästis i köket så är detta bakverk lätt som en plätt!
Här följer receptet!

Fasters kokosrutor:
1 äggvita
4 1/2 dl socker
1 1/2 dl florsocker
1 msk vaniljsocker
2 msk potatismjöl
2 1/2 msk gelantinpulver
1 1/2 dl kokande vatten
1 1/2 dl kallt vatten
1 påse kokos
2 msk o´boy

Vispa sönder äggvitan i en skål.
Häll i socker, flor- vaniljsocker, och potatismjöl och blanda.
Lös upp gelantinpulvret i hett vatten, vispa sedan ner det kalla
vattnet i detta utan att det klumpar sig.
Häll gelantinblandningen i skålen och vispa alltsammans med elvisp
eller maskin i ca. 20 minuter.

Bred ut massan i smord långpanna och ställ den i frysen tills det stelnat.
Blanda kokos och o´boy, värm blandningen och häll ut på smörpapper.
Skär sockermassan i fyrkanter och rulla i kokosblandningen.

:)

Jättegott!



Håll till godo vänner, och lämna gärna ett avtryck!
Det är så kul att se vilka som kikar in. :)

kram!
/L

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela