lillafavoriten

Pepparkaksbak!

Publicerad 2012-11-23 21:18:22 i

Jag och tjejerna har bakat pepparkakor ikväll! Tänk, den doften är nästintill oslagbar!
Gjorde några stora hjärtan som jag dekorerade med kristyr och pärlor. Enkelt, men tjusigt tycker jag!

En riktigt mysig fredagskväll önskar jag er!
/Lena

Praliner

Publicerad 2012-11-21 22:37:04 i

Har testat att göra egna praliner.
Det var lite pilligt, men det var väldigt kul, och med lite fantasi kan man ju variera pralinerna i oändlighet!

Jag har köpt små fina pralin-formar på A-färg och tapet här i Arvidsjaur.
För övrigt har de massor av fina bak-grejer för alla som har det här intresset.

Jag började med att temperera chokladen. Det gör man för att chokladen ska hålla sig bra i rumstemperatur, men det förklarar jag en annan gång.
Sen fyllde jag formarna, för att sedan direkt hälla ut överflödet igen, så att det bara blev ett tunt skal inuti.
Ställ in i kylen, och låt det stelna.
Sen fyllde jag med vanlig nutella-kräm.
På bilden ser man hur jag satte fyllningen på ena sidan först. Sen drog jag den med baksidan av en sked för att inte få luftbubblor i.
Lämna någon millimeter upp till kanten på formen.
Sen tog jag lite av den tempererade chokladen och gjorde ett lock.

In i kylen tills de kallnat.
Tadaaaaaa!
Fin gå-bort-present, visst?! :)

/L

Kringlor

Publicerad 2012-11-18 13:02:21 i

Efter min farmor Elsa fick jag turen att ärva diverse köksprylar. Bland annat fick jag en receptbok som gjordes under kriget, den heter modern bakning. Jag tror att det var bakpulvret som var en sensation just då. :)
Satt och inspirerades imorse och då tänkte jag att jag skulle testa att göra kringlor. Egentligen är jag lite för lat för sånt som tar tid... Men detta betalade sig verkligen, de blev goda! :)


I assistenten;

200 g smör
375 g mjöl
3/4 dl socker
1/2 tsk bakpulver
1 litet ägg

Låt degen bli smidig.
Baka sedan ut till kringlor (se bild-beskrivning) och doppa i kanel- och sockerblandning.
Grädda sedan på 225 grader tills kakorna är gyllenbruna.

Det funkar förstås att dra ihop degen för hand också! :)
Lycka till!

/L

Mjuk pepparkaka med lingonsylt

Publicerad 2012-11-14 20:50:54 i

Alltså, jag kan känna lite såhär;
Ska jag ändå baka så kan jag lika gärna göra det ordentligt! :)
Här är ett recept på min svärmors fantastiskt goda sockerkakor, men som jag nu har smaksatt som pepparkaka. Denna sats räcker till tre formar!


Vispa vitt och pösigt;
6 ägg
6 dl socker

Smält 200 g smör
Värm sedan 2 dl mjölk med smöret

Sikta i;
7 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
2-3 msk pepparkakskryddor (efter smak)
Lingonsylt

Tillsätt vätskan och rör smeten smidig.

Fördela i tre sockerkaksformar, grädda i 175 grader tills provsticka inte blir kladdig.

Jag har provat att baka denna helt mjölkfri och det blir också gott! :)
En enkel variation på sockerkakor är att byta ut ströbrödet mot tillexempel kokos eller flagad mandel, det blir helt olika smaker fastän smeten är densamma.

Lycka till! :)
/Lena

Emmas Chokladkräm

Publicerad 2012-11-11 18:25:52 i

En superenkel och försvinnande god dessert som min väninna Emma brukar göra!


Vispa upp 2 äggulor
Koka upp 1,5 dl grädde och vispa ner den i gulorna under ständig omrörning.
Bryt ner 300 gram av Marabous choklad (schweizer-nöt), och rör tills chokladen smält.
Häll upp i serveringsglas och ställ kallt i 3 timmar.

Servera med vaniljglass.


Jag är säker på att detta recept blir lika bra med vilken chokladsort man än tar! Finns ju en hel del att välja på... :)

Allt gott!
/Lena

Daim

Publicerad 2012-11-06 18:24:11 i

Min klasskompis Therese från skoltiden la upp ett recept på Daim häromdagen...
Tvungen att testa!

Varsågoda, lätt som en plätt.

Blanda ihop;
4 tsk kakao
4 msk mjöl
6 msk ljus sirap
2 dl socker
6 msk smör

Koka på svag värme tills du kan göra ett kulprov. (10-15 minuter)
Bred ut smeten tunt på bakplåtspapper. Lägg på hackad choklad ( ca 250 g) som får smälta, bred sedan ut.
Innan jag ställde ut plåten skårade jag i kolan så tror jag att man bara kan bryta dem sedan. Annars kan man ju alltid bryta bitarna när kolan kallnat helt. :)

Lycka till!

/L

Arrakbollar eller myrstackar

Publicerad 2012-11-05 15:47:34 i

4 ägg
4 dl socker
1 1/2 dl vatten
2 1/2 tsk bakpulver
5 1/2 dl vetemjöl

Vispa ägg och socker poröst. Blanda ner övriga ingridienser.
Grädda i 200 grader tills provstickan inte blir kladdig.
Låt svalna helt.

Bryt sönder kakan i små smulor och lägg med fördel i beredare. Har man inte det kan man använda elvisp med degkrokar. (Använd stor skål!)

Lägg också ner;
6 msk kakao
300 gram rumsvarmt smör
1 flaska arrakpunsch

Arbeta till jämn och fin smet.
Rulla en tsk smet till en rund boll och rulla den sen i chokladströssel.
Blir ca. 100 stycken.

Ninjago-tårta

Publicerad 2012-11-02 22:49:04 i

Det är minsann inte lätt att få en skrynklig tårta tjusig, man är van att marsipanen ska vara slät, så slät...

Här är allafall Rasmus 5-års tårta.
Vad tycks?!

/Lena

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela