lillafavoriten

Pollyfluff och cupcakes

Publicerad 2012-01-30 19:07:51 i Allmänt

Så kommer då avskedsdagen imorgon på mitt jobb där jag varit i 13 år.
Har gjort en bunt med små chokladcupcakes (leilas recept) och på dessa satt frosting som jag färgat i två färger.

Har även bakat en tårta som jag fyllt med Polly-fluff och Hallongrädde.
Har aldrig smakat den kombinationen, men det känns som att choklad och hallon bara kan bli rätt. :)
På tårtan har jag satt en jordgubbsmarsipan.

Pollyfluff gör man såhär:
Man hettar upp 3 dl grädde och smälter sen ner drygt halva påsen med polly.
Sedan måste det svalna helt.
Sen vispar man det som vanlig grädde och så är det klart.
Funkar även med dumle, bilar och gelehallon.

Tjingeling!
/L

Garanterat kalorifritt 29 Januari 2012

Publicerad 2012-01-29 13:42:53 i Allmänt

Här kommer ett virkmönster på en bit kärleksmums! :)


Botten/Locket (2st)

Lägg upp 15 lm
Virka 14 fm och vänd med en lm
Virka fram och tillbaka tills du har en fyrkant. (15 varv)

Kanten
Lägg upp 7 fm
Virka 6 fm och vänd med en lm
Virka fram och tillbaka tills det räcker runtom fyrkanten.

Sy vita stygn så det liknar kokos på en av fyrkanterna.
Sy sedan ihop botten med kanten.
Sy ihop locket med tre av kanterna, lägg en kartong på botten och fyll sedan med vadd.

Mönstret hittade jag på www.aehandmade.wordpress.com

Mycket trevlig sida!

Tjingeling!
/L

Cakeballs 24 januari 2012

Publicerad 2012-01-24 15:31:11 i Allmänt

Återigen har jag testat att göra cakeballs, denna gång med lakritssmak. Och lakrits kan aldrig vara fel! :)

Cakeballs
1 paket valfria kakor
1 paket philadelfiaost

Mixa kakorna till smulor, blanda i osten.
Låt svalna i kylen!
Rulla till bollar, låt sen stelna igen. Helst i frys.

Smält 200 g valfri choklad över vattenbad och doppa sen bollarna snabbt i den. Lägg upp på bakplåtspapper och låt svalna.
Dekorera om du vill.

Tjingeling!
/L

Cupcakes 23 januari 2012

Publicerad 2012-01-23 13:21:37 i Allmänt

Efter en jobbarhelg är det skönt med lite egentid! Förutom tvätt och allt det där vanliga så har jag faktiskt hunnit med lite bak. Fick en fin uppsättning med cupcakes-formar i silikon av min kusin Anneli i julklapp. :) Till formarna följde en liten bok med massor av olika variationer på cupcakes. Idag har jag alltså testat en av dessa.
Det jag tycker är allra bäst är att dessa cupcakes inte är större än en munsbit! Perfekt om man vill bjuda på mer än en sort. Sen är det så fiffigt att man inte behöver smörja formen eller nåt, den lossnar hur enkelt som helst utan att kakorna förstörs. :)

BananCupcakes med Chokladganache

1/2 banan
1 msk crème fraîche
1 1/2 dl vetemjöl
1 krm salt
1/2 tsk bikarbonat
1 krm kanel
1 dl strösocker
75 g mjukt smör
2 ägg

Sätt ugnen på 175 grader
Rör ihop vetemjöl, salt, kanel och bikarbonat i en skål.
Häll strösocker och smör i en annan skål. Mosa bananen och rör ihop den med crème fraîche. Vispa med elvisp tills det blivit poröst.
Knäck det första ägget och vispa. Tillsätt det andra ägget och vispa väl.

Sikta nu ner mjölblandningen och vispa 2-3 minuter med elvisp.

Fyll formarna med 2/3 smet och grädda 10-20 minuter beroende på storlek.

Chokladganache
100 g mörk choklad
1 msk vispgrädde
75 g mjukt smör
1 1/4 dl florsocker

Hacka chokladen grovt, smält i vattenbad. Rör ner grädden eftersom. Låt svalna 5 minuter.
Vispa smör och florsocker krämigt med elvisp. Vänd ner chokladsmeten lite i taget. Kyl ner ganachen tills den stelnat till smörkrämskonsistens och kan spritsas.

Spritsa på avsvalnad kaka.


Eftersom att det i morse var -24 grader här så passade jag på att göra dagens cupcake-tema till "vinter". Fint, va? :)

Semlor 19 Januari 2012

Publicerad 2012-01-19 12:10:31 i Allmänt

Jag ber om ursäkt för mitt blogg-uppehåll! Nu är jag tillbaka!
Idag är det inte jag som har bakat, det är min fina jobbarkompis Inger som har bjudit hela arbetslaget på semlor idag!
De var så fina och perfekta så jag ville lägga upp bilden. :)

Tjingeling!
/L

Aromkaka 8 Januari 2012

Publicerad 2012-01-08 20:27:50 i Allmänt

Denna kaka fick också följa med i mammas ätbara födelsedagspresent.
Här följer receptet på en god, och vacker mjuk kaka som mina barn fullkomligt älskar! :)
Detta recept är angivet i gram, men i vår kokbok finns en tabell där man lätt kan räkna ut hur många dl det är, om man inte har en hushållsvåg.


Lindas Aromkaka Del 1.

Vispa vitt och pösigt:
4 ägg
560 g socker

Tillsätt:
230 g smält smör
4 dl mjölk

Blanda ihop och sikta i:
700 g vetemjöl
8 tsk bakpulver

Dela smeten i tre lika stora delar.
Smaksätt dessa såhär:

1: tillsätt 1 tsk kanel och 2 msk kakao
2: några droppar karamellfärg
3: denna ska vara neutral

Häll ut på bakplåtspappersklädd plåt och grädda varje del i ca 8-10 minuter i 200 grader.

Låt svalna helt.
--------------------------------------------------

Lindas Aromkaka Del 2.

Smörkräm
250 g rumsvarmt smör
400 g florsocker
8 msk kaffe
2 tsk vaniljsocker

Vispa smör, vaniljsocker och florsocker vitt och pösigt med elvisp.
Tillsätt kaffet eftersom medan du vispar.

--------------------------------------------------

Tag den bruna kakan först. Lägg den med ovansidan neråt.
Bred på ett lager med smörkräm.
Tag den färgade delen och lägg på.
Bred ut resten av smörkrämen.
Lägg på den sista kakan med ovansidan uppåt.
Lägg ett smörpapper på kakan och ställ en plåt ovanpå. Ställ något tungt på plåten så att kakan trycks ihop ordentligt. Då gör smörkrämen så att kakan tar ihop och inte delar sig när man skär upp den i bitar.

Detta recept blev långt, men det Är inte krångligt alls. :)
Se bara på bilden. Smaskigt, va?!
Tillsammans med en kopp kaffe är fikapausen komplett!

Tjingeling! :)
/L

Favoritprylar...

Publicerad 2012-01-06 12:53:49 i Allmänt

Idag har jag bakat min mammas födelsedagspresent. :)
Hon ska få lite olika bakverk. Idag har jag bakat vetebullar, och det slog mig när jag fyllde degen, att jag verkligen älskar denna söta gamla mjölkkanna som jag har ärvt efter min farmor Elsa.
Den är ungefär en decimeter hög och den är perfekt att ströa sockret med. Och faktiskt, så är det det enda jag använder den till....
Men det är mest för att jag är så rädd om den.

Har Ni några favvoprylar som Ni inte klarar Er utan? :)
/L

4 januari 2012

Publicerad 2012-01-04 18:10:13 i Allmänt

Detta enligt Fridas önskemål! :)

1 burk nutella smältes i kastrull.
Rör sedan ner Rice Krispies.
Det ska vara ganska mycket flingor.

Bred ut i en ugnsfast form. Om man vill snitsa till det så kan man smälta vit choklad och ringla över. Men det är egentligen helt onödigt ur smaksynpunkt! :)

Låt stelna och skär i små rutor. Jag brukar anvönda varm kniv. Förvara i frysen. Bäst att servera kalla, då de annars kan bli lite för mjuka.

På bilden syns även Ingers fantastiskt goda bondkakor som jag turligt nog fick mig en hel burk av! Måste hädanefter fylla den vackra burken med bondkakor varje jul.


Tjingeling!
/L

2 Januari 2012

Publicerad 2012-01-02 20:15:37 i Allmänt

Gott Nytt År på er alla bak-vänner! :)

Jag önskar en god fortsättning och hoppas att bloggen ska fyllas med enormt mycket godsaker som ni kan njuta av.
Jag tar gärna emot önskemål och testar gärna några av Era små favoriter!
Skriv en rad eller två och ge mig tips.

Här kommer en inspirationsbild på en härlig hemmagjord cupcake...
Bakad och fotad av Maria Sundqvist.

Vi ses!
/L

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela