lillafavoriten

Kolakakor

Publicerad 2012-07-08 16:02:41 i Allmänt

Det finns nog ingen kaksort som jag gillar bättre än den här.
Testa får ni se! :)
 
100 g rumsvarmt smör
1 dl socker
1 msk sirap
1 msk vaniljsocker
1 1/2 tsk bakpulver
2-2 1/2 dl mjöl
 
Rör ihop socker, vaniljsocker och smör. Jag brukar ta elvispen.
Tillsätt sirap. Sikta ner mjöl och bakpulver. Knåda snabbt ihop till
en smidig deg. Jag brukar börja med 2 dl mjöl och sedan knåda in
lite åt gången om det behövs. Degen ska inte kladda, men den får
absolut inte bli hård heller.
 
Gör tre fingertjocka längder och lägg på plåt.
På bilden kan man se hur degen ska se ut. Alltså inga sprickor, då är den för hård.
Om det skulle hända kan man oftast lösa det med lite flytande smör.
Men, bäst är att vara försiktig med mjölet.
 
 
 
 
Platta ut rullarna lite med fingret.
Grädda i 175 grader tills färgen är gyllene. (ca 10 minuter)
Skär kakan i sneda bitar medan den är varm. Låt svalna. Njut!
 
 
 
Här kommer ett supersnabbt recept på en rabarberkaka som Du kan göra
om du snabbt måste få ihop nåt till finfrämmandet!
 
Skär 300 g spädrabarber i små bitar.
 
vispa vitt och fluffigt:
2 ägg
1,5 dl socker
 
sikta ner:
2 dl mjöl
 
Häll smeten i smörad ugnsform.
Lägg rabarberbitarna ovanpå.
Skiva lite smör och lägg ovanpå.
Ströa med pärlsocker.
 
225 grader ca. 25-30 minuter.
 
 
Sådärja!
Nu har ni lite att stå i tror jag minsann!
Hej då! :)

Rabarber- och Jordgubbspaj LCHF

Publicerad 2012-07-01 21:14:48 i Allmänt

Hej vänner!
Ledsen att jag inte uppdaterat på länge, men det är faktiskt blogg.se som har fel på appen till Iphone. Det går inte att blogga med telefonen för tillfället. Turligt nog har jag en gammaldags vanlig hederlig dator också! :)


Idag gjorde jag en rabarber- och jordgubbspaj till efterrätt.


Jag tyckte att den blev helt okej fastän det var en variant utan socker.
Jag gjorde på känsla, och har därför inte några exakta mått, men på ett ungefär så här:
skiva i små slantar:
5 stjälkar spädrabarber
några dl färska jordgubbar
Söta eventuellt med stevia.

Nyp ihop 7
75 g smör med
2 dl mandelmjöl och
1 dl kokos

(Jag vet inte exakt hur mycket av varje jag tog, men det ska inte
vara jättekladdigt utan ta ihop ganska bra iallafall.)

klicka ut över bären och grädda i 200 grader i ca. 20 minuter.
Servera med lättvispad grädde med vaniljpulver i.


Här kommer en bild på min alldeles egna födelsedagstårta.
Det fick bli en marängvariant med grädde och nutella mellan.
Har alltid jordgubbar på min egna födelsedagstårta... har alltid haft... Det blir lätt så när man är ett midsommarbarn! :)

Vad tycks?!

Och vad vill ni ha recept på framöver?! :)
Ha det!
/L


 

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela