Chocolate gingerbread cookies
En lite modern variant av julkaka, som är enkel att göra. Har man en köksassistent så är det fort gjort.
Men det funkar förstås bra utan assistent om man inte har en sån. :)
I assistenten/elvisp (vispa luftigt)
125 g rumsvarmt smör
1 dl mörk sirap
1 dl mörkt muskovadosocker
1 tsk färsk riven ingefära
Tillsätt och arbeta in;
1 tsk kanel
1 tsk bikarbonat
1 krm nejlikor (malda)
1 krm muskotnöt
1 tsk ingefära (torkad mald)
3,5 dl vetemjöl
Tillsätt sedan
200 g grovt hackad choklad och arbeta in i degen.
Lägg ut en bit plastfolie och lägg degen på längden. Rulla ihop och forma till en lång korv. Låt stå i kylen en timme.
Ta 0,5 dl råsocker och häll upp på ett fat. Rulla 24 bollar av degen och rulla varje boll i råsockret.
Lägg på plåt och grädda i 175 grader i ca 14 minuter.
Råsockret för att det blir en härlig "kristallig" yta på kakan! Sen gör chokladen sitt också, såklart! :)
Jag använde mig av ljus sirap och vanlig torkad ingefära, och det funkade bra! :)
Om du vill ha en Lilla Favoriten-kalender av mig, så skriv upp dig på kommentarerna, namn och mail så lottar jag ut några framöver!
Lycka till!
/L